Belgisch paspoort

Op deze pagina vindt u alle informatie over het Belgisch paspoort.

  1. Laatst bijgewerkt op

Opgepast!

In andere gevallen kunt u wel een paspoort nodig hebben. Een aantal landen eist een geldigheid van 6 maanden na de datum van terugkomst. Gelieve de website van de FOD Buitenlandse Zaken te controleren alsook contact op te nemen met de ambassade van het land van bestemming.

Goed om weten:

Elke Belg kan van bij zijn geboorte een eigen paspoort krijgen.

Een Belgisch paspoort heeft een geldigheidsduur van 7 jaar (5 jaar voor minderjarigen)

Het paspoort blijft ook na een verhuis naar een andere Belgische gemeente of naar buitenland geldig.


Procedure

Sinds 03/09/2012 worden enkel nog biometrische paspoorten afgegeven. Voor het opnemen van de biometrische gegevens (foto, vingerafdrukken en handtekening) moet de aanvrager zich persoonlijk aanmelden aan het loket. De opname van de biometrische gegevens zijn ook verplicht voor de vernieuwing van een reispas. Het is niet mogelijk om een reispas te verlengen.

  • De aanvrager moet het aanvraagformulier invullen en onmiddellijk zijn huidig paspoort inleveren op zijn afspraak. Voor minderjarigen: klik hier voor het aanvraagformulier en vergeet niet een kopie van de identiteitskaarten van beide ouders toe te voegen. Voor kinderen jonger dan 6 jaar is de fysieke aanwezigheid niet noodzakelijk. Het volstaat om een volledig dossier met 1 identiteitsfoto op te sturen naar de Ambassade per post.
  • Bij verlies moet de aanvrager het aangifteformulier (PDF, 95.75 KB) invullen en toevoegen aan de aanvraag. Bel echter DOC STOP om uw kaart te blokkeren op het volgend nummer: + 32 2 518 21 23. Hiermee kunt u frauduleus misbruik vermijden door derden.
  • Bij diefstal moet de aanvrager dit onmiddellijk melden in een politiebureau en het aangifteformulier (PDF, 95.75 KB) invullen. Beide documenten moeten toegevoegd worden aan de aanvraag. Bel echter DOC STOP om uw kaart te blokkeren op het volgend nummer: + 32 2 518 21 23. Hiermee kunt u frauduleus misbruik vermijden door derden.
  • De consulaire diensten zijn open van maandag tot vrijdag, enkel op afspraak


Prijs

Persoonlijke afhaling van het paspoort: 

Volwassene: 56.25 JOD 
Minderjarige: 26.25 JOD 
PP 64 pagina's: 180 JOD 
PP 64 pagina's (minderjarige): 157.50 JOD


Wachttijd

De productie neemt gemiddeld 10 dagen in beslag. U ontvangt een automatische e-mail van zodra het paspoort op onze post toekomt. U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort af te halen. Na 3 maanden wordt het paspoort ambtshalve vernietigd en moet u de aanvraag opnieuw beginnen.


Bewaring van gegevens


Verplichte bewaring gedurende 3 maanden

Wanneer u een paspoort aanvraagt, zijn wij verplicht uw gegevens gedurende 3 maanden te bewaren in de database “Productie van paspoorten", wat het mogelijk maakt:

  1. Uw paspoort aan te maken.
  2. Onmiddellijk een nieuw paspoort aan te maken in geval van een productiefout of een administratieve fout. U hoeft dan niet terug te komen om nieuwe gegevens te laten registreren. 


Een facultatieve bewaring van 7 jaar

Enkel op uw vraag mogen wij uw gegevens gedurende 7 jaar bewaren.

Deze bewaring laat ons toe om een duplicaat van uw paspoort te laten maken zonder dat u naar uw post hoeft terug te keren om opnieuw uw gegevens te laten registreren. Dit kan uiteraard enkel in een aantal zeer specifieke gevallen:
 

Situatie

Geldigheidsdatum van het nieuwe paspoort

Prijs van een nieuw paspoort

Administratieve of productiefout

Identiek aan deze van het foutieve paspoort of van het verloren/gestolen paspoort

Gratis

Verlies of diefstal

Prijs van een nieuw paspoort (75 € voor volwassenen, 35 € voor kinderen)


Paspoort verloren, gestolen of met een fout of gebrek?

Contacteer in dit geval de consulaire post waar u bent ingeschreven.

Er wordt samen met u bekeken welke stappen zijn aangewezen. 

Verdere informatie over de verwerking van uw gegevens door de FOD, staat in onze


Afhaling paspoort

Om uw paspoort persoonlijk af te halen, gelieve een afspraak te maken via onze website


Andere nuttige informatie

Zie website Buitenlandse Zaken