Sociale zekerheid en Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ)

Op deze pagina vindt u alle informatie over sociale zekerheid in het buitenland.

  1. Laatst bijgewerkt op

Wonen, werken, studeren in het buitenland? Alles over het behoud van je Belgische sociale zekerheid via www.socialsecurity.be

Wie in het buitenland gaat wonen, werken of studeren, kan sinds 22 april 2010 via de portaalsite van de sociale zekerheid nagaan welke rechten op vlak van de Belgische sociale zekerheid hij kan behouden. Voortaan kunnen burgers op een interactieve manier informatie opvragen over hun sociale zekerheid in het buitenland.

De FOD Sociale Zekerheid, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) en e-government partner Smals ontwikkelden een interactieve toepassing voor de rubriek "U gaat weg uit België" van de portaalsite. De burger hoeft er enkel zijn nationaliteit, bestemming en statuut aan te klikken en het onderwerp waarover hij meer informatie wil. Hij krijgt dan meteen een overzicht van de rechten die hij in het buitenland nog heeft op vlak van de Belgische sociale zekerheid. Hij kan informatie opvragen over de kinderbijslag, pensioenen, de terugbetaling van medische kosten, werkloosheidsuitkeringen, vergoedingen in geval van arbeidsongeschiktheid, de betaling van sociale bijdragen, …

De toepassing richt zich tot werknemers, zelfstandigen, ambtenaren, grensarbeiders, gedetacheerden, gepensioneerden, studenten, … Ze is niet bestemd voor wie naar het buitenland vertrekt op vakantie of in België komt wonen, werken of studeren.

Dit unieke concept voor het opvragen van dergelijke informatie kwam tot stand in samenwerking met de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid en de Pensioendienst van de Overheidssector (PDOS), die de informatie voor de toepassing aanleverden.

Voor bijkomende informatie: website FOD Sociale Zekerheid
 

Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ)


Hoe brengen we België samen naar het buitenland?


Een veelvoorkomende vraag van Belgische expats is dan ook: wat met mijn sociale zekerheid als ik buiten België ga werken?

Om zo goed mogelijk op de noden van Belgische expats in te spelen, informeren we u graag over het aanbod aan expatverzekeringen uitgaande van de Belgische overheid.


Wie zijn we?

De Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), een directie binnen de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), biedt Europese onderdanen die als zelfstandige of loontrekkende expat buiten Europa. werken, een vrijwillige wettelijke Belgische socialezekerheidsdekking. Het is de verderzetting van de Belgische sociale bescherming buiten de EER.

Bij de OSZ bouwen expats hun pensioen verder op, zijn ze verzekerd voor inkomensverlies bij ziekte en bij een ongeval en hebben ze recht op een terugbetaling van hun medische kosten waar ook ter wereld.

Ons aanbod verdeelt zich op deze manier in een basispakket (pensioen-, arbeidsongeschiktheids-/invaliditeitsverzekering en uitgestelde verzekering geneeskundige verzorging) en een aantal aanvullende verzekeringen (geneeskundige verzorging en ongevallenverzekeringen).


Wat betekent dit concreet?

  • Pensioen

    Een Belgische expat kan zijn pensioenloopbaan verder uitbouwen waardoor de carrière op het einde van zijn loopbaan volledig zal zijn. Doet hij dit niet, dan kan het zijn dat er een onderbreking is in zijn beroepsloopbaan en zal hij wat langer moeten werken alvorens recht te hebben op pensioen in België.
     
  • Medische kosten

    Indien een Belgische expat ziek wordt in het buitenland, dan betalen we zijn kosten tot 75% van het totale bedrag terug.Gaat een expat op bezoek bij familie of vrienden in België en wordt hij dan ziek, dan kan hij rekenen op een terugbetaling van de gemaakte kosten volgens de tarieven van het RIZIV. De Overzeese Sociale Zekerheid pikt in waar de bescherming van de Belgische mutualiteit stopt.
     
  • Terugkomst

    Indien de Belgische expat na zijn carrière in het buitenland terugkomt naar België, dan wordt hij automatisch zonder wachttijd terug opgenomen in het Belgische socialezekerheidsstelsel.

Dit zijn nog maar enkele voordelen en deze kunnen uitgebreid worden naar de gezinsleden zonder meerprijs.

Lees meer...