Ambassade van België in Jordanië

België in Jordanië

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Jordanië is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de ambassade in Amman? U reist als toerist door Jordanië en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Jordanië gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen. 

Heropening van de ambassade

In overeenstemming met het hervatten van het werk door de publieke sector in Jordanië, zal de ambassade opnieuw openen vanaf 26 mei. Gelieve te noteren dat de afgifte van visa is tot nader order beperkt tot de uitzonderingscategorieën.

Bovendien, blijft de dienstverlening beperkt tot dringende vragen. Voor legalisaties of enige andere consulaire dienst (vernieuwing van paspoort, afgifte certificaten, etc.), dient u via mail een afspraak te maken via amman@diplobel.fed.be. Gelieve steeds de reden voor de afspraak te vermelden aangezien enkel dringende vragen aanvaard zullen worden.

Afspraken zullen dagelijks (zondag tot donderdag) beschikbaar zijn vanaf 13u00. De afspraak is beperkt tot 1 persoon. 2 personen kunnen alleen aanvaard worden indien zij tot dezelfde familie behoren.

Bezoekers dienen de volgende hygiënische regels te volgen:

  • Indien u ziek geweest bent of enige symptomen hebt vertoond gedurende de laatste 2 weken, wordt u vriendelijk verzocht niet te komen. Dit geldt eveneens indien u samenleeft met iemand die ziek geweest is of COVID-19-symptomen heeft vertoond in de laatste 2 weken;
  • Uw temperatuur zal gemeten worden. In geval van koorts, zal u de toegang tot de ambassade ontzegd worden;
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht;
  • Bij het betreden van de ambassade, dient u uw handen te desinfecteren gedurende 1 minuut. Een desinfecterend product zal beschikbaar zijn.

Reisbeperkingen door de Covid-19 pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op amman@diplobel.fed.be of telefonisch op +962 6 465 57 30 / +962 79 677 14 43. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies voor Jordanië en Irak.

De Jordaanse overheid heeft een medische consultatiedienst ter beschikking gesteld op het gratis nummer 111 (‘Ask about Corona’). In Irak, kan u het nummer 123 contacteren en het nummer 122 in de Koerdische regio.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op TravellersOnline blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor vluchten gecharterd door een ander land dan België in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, moet u er rekening mee houden dat het aantal beschikbare plaatsen voor Belgische burgers de exclusieve bevoegdheid is van de staat die deze vlucht organiseerde. Als er niet genoeg plaatsen zijn om alle Belgen die dat wensen terug te brengen, wordt prioriteit gegeven aan de meest kwetsbare landgenoten (gezondheid, ernstige aandoeningen) of degenen die reizen met zeer jonge kinderen.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen

 

Nieuws

17 jul

De wereld van de multilaterale diplomatie en het internationaal strafrecht – waar het Internationaal Strafhof deel van uitmaakt – maakt een diepe crisis door en wordt geconfronteerd met bedreigingen en vijandige acties. De relevantie van multilaterale instellingen wordt in twijfel getrokken en landen trekken zich steeds meer op zichzelf terug. Op de dag van het Internationaal Strafrecht, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin dat België zich zal blijven inspannen voor het versterken van de rechtstaat en de unieke en essentiële rol van het Internationaal Strafhof.

12 jul

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, verwelkomt het compromis dat de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben bereikt, waardoor het "grensoverschrijdende" mechanisme voor het verlenen van humanitaire hulp aan het Syrische volk met twaalf maanden wordt verlengd via de grenspost Bab al-Hawa. De mogelijkheden om via Bab al-Salam humanitaire hulp te verlenen, moeten echter worden verbeterd.

11 jul

Op 11 juli 2020 is het 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica begon. Op 11 juli 1995 viel de stad Srebrenica in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week tijd meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren.

04 jul

De COVID-19-crisis heeft alle gewoontes door elkaar geschud en iedereen gedwongen bepaalde werkwijzen te herzien. Dit was ook het geval voor de FOD Buitenlandse Zaken, waar telewerken de regel is, ook al moet de FOD een van zijn fundamentele taken uitvoeren: het bijstaan van Belgen in het buitenland. Niet eenvoudig toen de crisis wereldwijd was: "Het is alsof je 200 aardbevingen en vele naschokken tegelijk hebt gehad, ook in België", zegt minister Goffin.

02 jul

De minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), verklaart dat: "Naar aanleiding van de goedkeuring op 30 juni van de Europese aanbeveling die niet-essentiële reizen uit een 15-tal landen buiten de Europese Unie geleidelijk aan toestaat, is België begonnen met overleg met deskundigen van de betrokken overheidsdiensten om te komen tot een voorzichtige heropening van zijn grenzen".